Saturday, April 12, 2008

Regissör nr 4...

4. Akira Kurosawa.

Japansk film hade ett stort uppsvep under efterkrigsperioden, det var nästan då den dök upp i allmänhetens medvetenhet. Under några år på femtiotalet hade japaner ideligen nominerats till bästa utländska film-kategorin i Oscarsgalan. Med Rashamon, dök den definitivt största av japanska filmtillverkaren upp: Akira Kurosawa.

Han var en diktator vid regissörsstolen, ofta kallad kejsaren, där han styrde med järnhand för att få allt att passa in i hans perfektionistiska vision. Akira Kurosawa var grundämnet för en demonregissör. Han hade influenser inte bara från Japan, snarare kan man påstå att hans influenser var vida spridda. Tolstoy, Ed MacBain, Dostojevsky och inte minst William Shakespeare hörde till de förlagor Kurosawa valde att flörta med. Kagemusha- spökgeneralen är till ex en ombearbetning av King Lear av Shakespeare. Vidare var regissören John Ford en cinematografisk förebild för Kurosawa som älskade bildspråket så hårt att han inspirerade hela nya generationer av filmare. Sergio Leone använde t.ex. mycket av Kurosawas bildspråk i Yojimbo till att skapa sin egna spaghettivästern-genre. Star Wars-regissören George Lucas byggde vidare från Kurosawas verk till sin historia, likaså.

Kurosawas filmer prisades, och med all rätt. Han var ett sällan skådat snille i regissörsstolen. Många är de allt för sällan sedda filmer han bär ansvar för. För alla de halvhjärtade förblir han dessvärre bara Sju Samurajers skapare.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home