Wednesday, January 23, 2008

Självmördare

Ja, utan att ta hänsyn till hur det låg till i fallet Heath Ledger föranleddes jag ändå att göra ett djupdyk i Wikipedia om självmordets historia. Och fann en lång lista kända namn som mer eller mindre säkert bragt sig själva om livet. Det är lite fascinerande, och olustigt samtidigt. Orsakerna till självmorden växlar ganska friskt. Du har dels gruppen som kommit till vägs ände, antingen i krigssituationer eller ekonomiska kriser, andra som lidit av mer personliga demoner, inte ovanligt av sexuell natur: homosexualitet verkar ha varit en synnerligen stark demon.

Och vi svenskar utmärker oss, må jag säga. Många är de författare eller konstpersonligheter som gått hädan för egen maskin: Karin Boye, Stig Dagerman, Harry Martinsson, Ted Gärdestad, Johanna Sällström...

De av krig ansatta strök med i stora skaror för egen hand: halva tredje rikets högsta ledning dog ju för egen maskin. Samma sak i antikens Rom. Där var självmord vanligt och mer ärofyllt än en lång utdragen död eller personlig vanära pga diverse eskapader som slutat olyckligt. Samma sak med diverse företagsledare i Japansk och Koreansk kultur: då blir det ofta ut genom skyskrapefönstret som gäller. Märkligt hur den kulturella aspekten varierar. Här i Sverige är ju självmord det mest skamliga som finns, medan på andra håll det snarare kan vara det bästa sättet att rädda ansiktet i en svår situation. Undantaget är väl Ivar Kreuger som gjorde det enda rätta och tryckte av pistolen i Paris sedan hans finansiella situation uppdagats vara vid katastrofens rand.

Musiker och filmmänniskor är en grupp som på senare tid verkar ha dragits in i det där gamla konstnärssjältänket och tar livet av sig. Huruvida Ledger gjorde det ska vi låta vara osagt, men ofta är ju den där sista sömntabletten man tar en gamble. Var det avsett eller var det ett misstag? Likadels är narkotika något som sällan går att fastställa huruvida det var självmord eller blott överdos: Marilyn Monroe, Sid Vicious, Edie Sedgewick och Alan Ladd med flera.

Ändå verkar det som om de gamla klassiskt manliga självmorden med pistolen eller geväret i mungipan dominerar. Det är ekvivalenten till att som i antikens Rom störta på sitt svärd. Vad säger en Hemingway eller Cobain om saken?

Det kanske mest spektakulära valet, kanske inte av metod, mer än av offentlighet stod ändå amerikanske politikern Budd Dwyer för. Anklagad och åtalad för mutbrott, fälldes han och väntade på att tjäna 55 år i finkan. Detta var inget Dwyer tänkte finna sig i utan tillkallade till presskonferens, varpå alla trodde han skulle avgå. Ingalunda. Dwyer förnekade skuld i frågan och började läsa upp massa avskedsord varefter han delade ut självmordsbrev och plockade fram en revolver. Tusentals barn som bänkat sig framför tv:n eftersom de snöat inne från skolgång kunde boka upp sig för livslång terapi efter att ha beskådat när Dwyer sprängde bort hjärnan i direktsänd tv.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Märkligt, skrev en kommentar tidigare men den publicerades inte..

I alla fall; det här var ju lite hemskt. Speicellt han som skött sig i tv-sändning... försökte hitta det på youtube, men utan framgång tyvärr..

8:50 AM  
Blogger Toni said...

hm.. ja de kanske har sovrat lite i sitt sortiment sen all möjlig knepighet började läggas ut där.

5:08 PM  

Post a Comment

<< Home