Tuesday, January 22, 2008

Regissör nr 7...

7. Orson Welles.

Få av regissörerna här på listan har varit lika brett insyltade i allt vad regi innebar som Orson Welles. Han startade tidigt, men ingalunda i filmens tjänst. Han började med teater och gick snart över till radio och radioteater. Han var ett underbarn och tog till helt nya knep för att locka lyssnarna. Sin mest kända produktion utanför filmen var radioteatern: "Världsrymden anfaller" efter H.G Wells roman. Welles radioversion ljöd i etern 1937 och var så realistiskt (med en radiovärd i form av Welles som beskrev skeendena) att mängder av amerikaner verkligen trodde att marsianerna anfallit. Paniken var ett faktum.

När Welles talang noterats i Hollywood fick han ett strålande kontrakt med full artistisk frihet av RKA i slutet av 30-talet. De första åren arbetade han med några idéer, utan att regissera något. Det blev istället Welles mästerverk "Citizen Kane" som kom att bli hans första film. En bearbetning om tidningsmagnaten William Randolph Hearsts liv är "Citizen Kane" en av filmerna som oftast omnämns som världshistoriens bästa. Welles spelade själv Kane.

Welles fortsatte göra film i många år, men framgångar blandades med motgångar. Bland hans bättre kända filmer hör The Magnificent Ambersons, The Stranger, Othello och Touch of Evil. Orson elles dog av en hjärtattack 1985, 70 år gammal.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home