Sunday, March 04, 2007

Plats nummer 18...

18. Lars Winnerbäck

Skulle man se på dagsläget vore Lars Winnerbäck lätt topp-5 i musiksverige. Hans storhet uppskattas av alla 24-åriga tjejer, för att parafrasera en Fredrik Virtanenkommentar. Och visst finns det nåt tilltalande i Winnerbäcks småpoetiska texter, för att inte tala om hans briljanta melodikänsla. I kombinationen ligger Winnerbäcks storhet. Lättlyssnad, bra texter, osv. Han har även funkat bra som Lisa Ekdahls producent sista åren.

Sett till en lite längre tidsperiod falnar Winnerbäcks glans lite, när man betraktar att han egentligen inte skapar något nytt, han vandrar i redan upptrampade spår. Winnerbäck kör sin bästa Dylan/Lundell/Springsteen-imitation så långt han kan. På vägen lånar han med lite Stefan Sundström också.

Men han har redan skapat några album som når klassikerstatus i den svenska musikhistorien. Personligen håller jag Söndermarken som topp-10 genom tiderna. Singel och Kom höll också riktigt hög nivå, liksom Vatten under broarna. Svårt att placera en artist som är stor nu, men egentligen inte har utvecklat musiken nämnvärt. Fast plats 18 förtjänar han.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag får tycka att det var en helt rättvisst plats!

7:50 AM  

Post a Comment

<< Home