Tuesday, October 16, 2007

Regissör nr 13...

13. Francois Truffaut.

Tro inte jag glömt regissörerna bara för att en himla lång tid förlupit. De kommer. Här nr 13. Francois Truffaut som startade sin bana som fransk films värsta filmkritiker som sågade vid fotknölarna så fort han såg en chans. Vid femtiotalets slut var han en av de hårdaste kritikerna. Men till skillnad från den penisavundsamma filmkritikerkåren stegade han upp till bevis och började skapa egen film.

Detta gav upphov till den nya franska vågen, vari Truffaut var det största och mest varaktiga namnet. Hans första film, Les Quattre Cents Coups, eller De fyra hundra slagen (nån Kent-fan som känner igen den?) blev en stor succé. Så stor succé att han vann bästa regissörspriset på Cannes-festivalen 1959, från att ha varit bannlyst att beträda stället året innan, då som gravgrävande recensent.

Truffaut fortsatte vara sin nya våg trogen och kom med verk som "Jules et Jim", "Le Dernier Metro" och "Le Nuit americaine". Han dog av en hjärntumör redan 1984, 52 år gammal. För evigt kommer han att minnas som den franska nya vågens skapare och föregångsman.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home