Sunday, April 01, 2007

Plats nummer 9...

9. Per Gessle / Gyllene Tider.

Till slut har vi kommit till en post där jag får börja göra lite småkompromisser. Per Gessle förtjänar inte egenhändigt att vara med på listan, men ser man däremot på hans verk i olika bandkonstallationer kommer han definitivt in. Med Gyllene Tider skapade han en slags tonårs-sommar-popdröm som Tomas Ledin sedan dess drömt våta drömmar om att återskapa. I Roxette följde han upp det med nån slags lättlyssnad radiopop som varenda mainstream-hetero människa inte kunde låta bli att nynna med i.

Per Gessles storhet i det svenska musikarvet är väl framförallt sin enorma sensibilitet för vad som var radiovänligt, vad som lät "rätt" för att bli en hit. Mer en försäljare än en konstnär, visst, det skulle man kunna hävda, men det tar ändå inte bort att han ändå har en unik talang i musiksverige.

Gyllene Tider, för att ta postens andra halva, lyckades dessutom med konststycket att bli hela musiksveriges gunstlingar, med enormt trallvänliga hits som kunde nynnas av var och varannan medborgare. Få grupper har uppnått samma grad av popularitet. Till Gessles fördel talar också det faktum att han i viss mån är del i det svenska låtskrivargebitet som i Povel Ramels anda hittar rätt fyndiga formuleringar. Ta bara "Flickorna på TV2" med dubbeltydligheterna om att "sätta på". En lång och stadig karriär belönar Per Gessle och Gyllene Tider med en nionde plats på min lista över Sveriges viktigaste musikartister och grupper genom tiderna.

3 Comments:

Blogger Savela said...

Han är populär, men han är vedervärdig.

7:01 AM  
Blogger Theo said...

Tyvärr så måste jag faktist instämma att även om herr Gesle inte är någon favorit så bör han vara med på listan. Enbart det faktum att han lyckades skapa den vedervärdiga "Jag går och fiskar" gör att skottpengar borde utsättas.

9:21 AM  
Blogger Toni said...

Såja. Nu får vi vara snälla. Även de vi inte tycker om måste respekteras.

6:44 PM  

Post a Comment

<< Home