Saturday, March 17, 2007

Plats nummer 12...

12. Nationalteatern

Egentligen bildat i Lund på sextiotalet flyttade bandet till Göteborg på det tidiga sjuttiotalet vilket kom att bli dess riktiga bas och nav under framtiden. Tillsammans med band som Nynningen höll de den svenska proggens fana högt under kommande år. Dessutom, vilket ingen då anat, blev Nationalteaterns texter allmänt gods och bandet fick i historien agera som proggens självutnämnda lärjungar.

Nationalteatern var egentligen inget musikband. Det var som namnet antyder en teater också. En kulturscen för vänstermänniskor. 1968-rörelsen brann hårt. Musiken kom i andra eller tredja hand. Sångkunskaper kom också i andra eller tredje hand. I led med proggens tanke spelade såna triviala saker mindre roll.

Nationalteatern utvecklade egentligen inget om man ser på historiken, men det var det band som tillägnade sig folkets kärlek och folkets gunst. Det var Nationalteaterns texter man lärde sig. Dessutom fanns både Ulf Dageby och Totta Näslund bland de mest ivriga vokalisterna. Klart vi hyllar Nationalteatern.

1 Comments:

Blogger Savela said...

Nationalteatern är självklara på denna lista. Bara att de gjorde Barn av vår tid räcker som anledning.

12:08 PM  

Post a Comment

<< Home