Thursday, March 08, 2007

Plats nummer 15...

15. John Holm

Ett överraskande namn för somliga kanske. Men John Holm är här på listan för att stanna, trots en lite hackig karriär som egentligen inte var ett flöde av kreativism. John Holm släppte sin första skiva "Sordin" 1972, vilket också kom att bli hans viktigaste bidrag på den svenska musikscenen. Senare kom "Lagt kort ligger" och "Veckans affärer". Vad var då storheten med denne artist, fostrad i proggen, som såg ut som Ted Gärdestads tvillingbror?

Ja dels har vi ju det här med inspiration: de flesta av de stora har John Holm att tacka för mycket. Hans texter och stil inspirerade sådana som Ulf Lundell, Gyllene Tider, Ted Gärdestad, mfl. John Holm var tillsammans med Pugh Rogefeldt starten på den svenska rocken. I synnerhet Holm byggde detta på en stark grund av progg, folkmusik, visa. Rötterna. Därmed står han lika starkt förankrad i det nya som det gamla, likt en Dylan.

Att hans gärning är begränsad tar naturligtvis av lite av rankningen. Ty hade Holm varit verksam mer kontinuerligt hade han kunnat befinna sig betydligt högre upp i denna lista. Betydligt högre. Men för vad han gjort, för sin fullständigt unika röst i musiksverige (bokstavligt och bildligt menat) och sina fullständigt abstrakta texter ("Får man leva för det", "Ett enskilt rum på Sabbatsberg") förtjänar han femtonde platsen på min lista av de största svenska artisterna genom tiderna.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home