Wednesday, March 07, 2007

Plats nummer 16...

16. Timbuktu

Jason Diakité, som han egentligen heter, har under 2000-talet etablerat sig som den definitivt drivande kraften inom den halvavsomnade genren Svensk hiphop. Till skillnad från massan som kom fram i Petters kölvatten: Ken, Ayo, Blues, Feven... Allt vad de heter. Timbuktu har gjort det med energi och melodisk förföriskhet, med de bästa texter svensk rap har sett sedan Wille Crafoord sadlade om till vissångare.

Jag medger att jag tidigt översåg hans kommande storhet, hörde skånskan, stängde av. Men Timbuktu har stadigt gått från klarhet, och hans verk ger idag sken av en bestående gärning för svensk musik. Inte mindre än två gånger har han valts till bästa textförfattare i grammisgalan, bara en sån trivial sak. Mest imponerar snarare livligheten och uppfinningsrikedomen inom musiken. Timbuktu gör något helt nytt och spännande. För detta har han kravlat sig så här högt upp på alla tiders bästa lista.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

YES!

Jag är också övertygad om denna 2000-talets Peps storhet. Oväntat att se honom på din lista, men helt klart välförtjänt. Bra jobbat Valjus.

10:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

Absolut värd denna placering! Helt klart, skånskan gör honom till en gud på hiphop och han är grym på scen med viktiga texter!

2:00 PM  

Post a Comment

<< Home