Saturday, March 10, 2007

Plats nummer 14...

14. Eva Dahlgren

Skulle en lista vara fulländad utan svenska musikens stora kvinnliga poet? Jag tror inte det. Eva Dahlgren har ett helt eget sound och ett helt eget språk. Hennes storhetstid må kanske ha varit sent åttiotal, tidigt nittiotal, men hon har fortsatt engagera sedan dess: Hennes senaste album "Snö" var förträffligt, ett av hennes allra bästa.

Dahlgrens styrkor är hennes ytterst skickliga textförfattande samt hennes fantastiska röst. Somliga tänker bara "Ängeln i rummet" och "Vem tänder stjärnorna", men detta är en kvinna som författat betydligt mer av hög klass. Eva Dahlgrens röst är en av de bästa i Sverige. Hennes låtskriveri är inte bräckt av någon kvinna av kvinna född i detta land. Så är det bara. En poet ut i fingerspetsarna gör hackkorv av potentater som Louise Hoffsten, Lisa Nilsson och Marie Fredriksson. Såna som dagens kandidater: Lisa Miskovsky och Anna Ternheim når inte nära ens. Eva Dahlgren regerar den svenska kvinnliga rock- och popscenen och har så gjort sen hon trädde in där i början av åttiotalet.

Sedan ett antal år gift med Efva Attling har hon också gjort en viktig gärning i att lyfta fram frågor om homosexuellas äktenskap för den svenska allmänheten. Naturligtvis förtjänar Eva Dahlgren en plats här på listan.

2 Comments:

Blogger Savela said...

Jag hoppas verkligen att en viss Lisa kravlat högre upp på listan än Eva Dahlgren...

8:36 AM  
Blogger Toni said...

En viss Lisa? Eh... Nej. Detta är inte en subjektiv lista, utan en objektiv lista med sanningen, så det förefaller osannolikt.

3:10 PM  

Post a Comment

<< Home