Monday, April 16, 2007

Plats nummer 5...

5. Eldkvarn

Det dök upp ett band från Norrköping i början av sjuttiotalet. Till en början kallade de sig Piska mig hårt, men 1977 togs namnet Eldkvarn istället, efter den gamla kvarn i Stockholm som brann i slutet av 1800-talet.

Redan 1979 var det dags för en av deras allra största hittar: Pojkar pojkar pojkar. Många hits skulle det bli för Sveriges största och viktigaste rockband. Plura och Carla var brödraduon i täten för bandet som regerade den svenska rockscenen i över tjugo år. Även på senare år har de varit aktiva: sista skivan bemedlar sig i denna nya blogghets vi har omkring oss. Eller inom oss. Eller här?

Eldkvarn är optimism och livsbejakande. Det är en blandning av Creedence, Dire Straits, The Eagles och The Band. På Svenska. Här är Kents deppånger så långt borta att man inte ens känner den. Inte ens de mest deprimerande texterna kan få dig nedslagen i Eldkvarns version. Här är blott livslusten och glädjen. Musiken andas liv. Det fanns en gång ett sånt band i Sverige, och det var det stora bandet. Självklart förtjänar Eldkvarn sin triumf!

3 Comments:

Blogger Savela said...

Precis som jag skriver i min senaste blogg, ska man befinna sig i en underlig sits i Norrköping ska man göra det till Eldkvarn. Det är helt klart den största fördelen med att bo i just den staden. Sen har jag också en teori om att de tre senaste skivorna från Eldkvarn inte skulle existerat om det inte hade varit för "Time out of mind". Speciellt "Limbo" och "Atlantis" är märkbart inspirerade av detta mästerverk. Det är kanske därför det blir lite extra bra när Plura parafraserar "Million Miles" i sin helt enormt hudnära "Millioner Mil Bort".

1:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kent har gjort världens vackraste cover på eldkvarns kärlekens tunga. Bara så du vet-

2:49 PM  
Blogger Savela said...

Nej, den vackraste covern gör Håkan Hellström live! När han var här i Norrköping så dök han in, under ett bländande vackert saxofonsolo i "Gårdakvarnar och skit", i just "Kärlekens Tunga". Bland det bästa jag sett.

9:38 AM  

Post a Comment

<< Home