Thursday, August 17, 2006

Orsaker till extas: Ronnie O'Sullivan

Hör på människor: Gör er själv en välgärning, och passa på att titta på den i vanligt folks ögon kanske något udda sporten Snooker. Det går på Eurosport nu, varje dag några dagar framöver. Reglerna är lätta att komma in i, så det är inget mer med det. Det är en biljardsport med ursprunget i Storbrittaniens fd koloni Indien där brittiska officerer uppfann det. Bordet är mycket större än ett vanligt biljardbord; ca 360*180 cm och hålen är mycket snävare och ogästvänligare än på ett vanligt biljardbord. Svårighetsgraden är alltså mycket högre.

Detta är en mycket populär brittisk sport som vi nu några år kunnat följa på Eurosport. Och den trenden tycks fortsätta till oss snooker-fans stora nöje.

En vanlig missuppfattning är att spelet är långsamt och tråkigt. Det kan naturligtvis gå långsamt, men då är det mer de taktiska och defensiva duellerna man får nöjas åt. Själva snookern är ett begrepp som innebär att man ställt motståndaren i en position där han inte kan träffa en objektboll utan att bli tvungen att använda vallar. Ett intelligentare biljardspel får man hur som helst leta efter.

Men gå inte på den där billiga myten om segt spel. Kolla när Ronnie O'Sullivan spelar. Kolla och gör er själv en välgärning. Karln är den största konstnär inom idrotten överhuvudtaget nu när Zinedine Zidane lade ner fotbollskarriären.

O'Sullivan är en otålig person. Han tycks sakna nerver över huvudtaget och kan få för sig att spela lite hur som bara för att det är roligare än att göra som man alltid brukar. Han spelar fruktansvärt snabbt. För snabbt för domarens smak, men knappast publikens. När han väl kommit in på bordet är det alla bollar i så fort som möjligt som gäller. Behöver jag nämna att han innehar världsrekordet i snabbaste maximum-break? Knappt hinner domaren plocka upp en färgad boll förrän han är där och slår i en röd. Och så går han på.

Man sitter och småskrattar halvt förskräckt och nästan i trans när O'Sullivan spelar snooker. "Vad sjutton GÖR han?!" "Oj herregud....!" O'Sullivan i storform tycks totalt överlägsen såväl tekniskt som psykiskt och kostar på sig att agera som en viktig match är ett träningspass, han slår in sig på svårare spelmöjligheter än vad som är nödvändigt bara för att göra det.

Se det och bli beroende av snooker liksom jag blivit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home