Monday, November 14, 2005

Lista: Världens värsta seriemördare!

Idag har jag funderat lite på det där runt seriemördare! Vem har varit den värsta seriemördaren genom tiderna? Jag har klurat ihop en lista på mina personliga favoriter. Posta gärna nåt motargument om ni har en egen favorit som ni hade velat se högre upp på listan!

Först en disclaimer: Jag är emot seriemord och anser det vara en ogudaktig gärning. Måtte inga barn inspireras till seriemord av detta blogginlägg. Så där, då var PK-juridiken avklarad, nu över till det smaskiga! : )

10. Hillside Strangler(s) kallades den mördare som härjade i Los Angeles runt 1977-78 och mördade och torterade unga flickor. Det visade sig senare vara två kusiner: Kenneth Bianchi och Angelo Bueno. De började med att skylla på varandra, men i USA gick inte den gubben och båda fälldes. Hillside Strangler är ju ett så skönt mediesmeknamn så man bara ser framför sig hur Hollywood borde skramla fram en manusidé.

9. Jeffrey Dahmer. Inga damer för herr Dahmer. Nej, män skulle det vara. Svarta män. Svarta döda män. Som han först dödade och sen förlustade sig på. En hillbilly själv, av bilderna att döma. En riktig sjuking som gärna förvarade likdelar av sina döda offer i kylskåpet. Blev själv mördad i fängelset 1994.

8. David Berkowitz aka Son of Sam. Härjade i New York under 76-77, vilket är briljant beskrivet i Spike Lees film "Summer of Sam". Sun of Sam skjöt sina offer, vilka var kvinnor och unga par. Angreppen skedde på öppna platser på kvällar. Det strålande i historien om Berkowitz var att han hävdade att hans hyresvärds labrador var den demon som krävde att han skulle skjuta sina offer.

7. Andrei Chikatilo. Sovjetisk seriemördare som var aktiv och mördade mellan 1978 och 1990 minst 52 barn och kvinnor. Hans öde beskrivs i filmen "Citizen X". Chikatilo är på så vis den icke-anglosaxiska seriemördare som fått mest uttrymme i media. Fick sexuell upphetsning/utlösning endast då han mördade. Chikatilo satt i en liten bur under hela sin rättegång, flinandes, bara för att sluta sina dagar med ett nackskott. Och vilket namn, det ger rysningar: Chikatilo. Grymmaste seriemördarnamnet nånsin.

6. Erzsébet Báthory. Ett sällsynt kvinnligt seriemördarämne med hur många hundratals unga oskuldskammarjungfruars blod på sitt samvete som helst. Ryktesvis höll hon sig ung, trodde hon ja, genom att bada i deras blod. Levde så tidigt som på 1600-talet i Ungern, så vad som är sant här och inte kan ifrågasättas.

5. Ted Bundy. En annorlunda seriemördare som var intelligent, hade utseendet för sig, och... var en fullfjädrad sociopat. Kallblodig som få, osäkert hur många offer han hann fälla. Verkade mellan 1974 och 1978. Greps, dömdes och flydde från fängelset och hann med och mörda lite till innan han hittades igen. Hjälpte polisen senare med att finna andra seriemördare, något som inspirerat till filmen "När lammen tystnar".

4. Charles Starkweather. En pojke blir kär i en flicka, men flickans föräldrar gillar det inte, så då mördar pojken föräldrarna, flyr med flickan och mördar i princip alla som kommer i deras väg. Låter det som en film? Ja, det är Natural Born Killers i ett nötskal. Men det är även historien om Charles Starkweather. En ung grabb på nitton bast som ger sig av på mördarturne i Nebraska (Som Bruce Springsteen romantiserar i låten med samma namn). En James Dean-wannabee som tog rock n' roll-rebellskapet till sin absoluta spets. Fullfjädrad psykopat som sköt först och frågade sen. Även romantiserat i filmen "Badlands" av Terrence Mallick.

3. John Wayne Gacy. En snäll farbror som lät unga pojkar bo hos honom och som agerade clown på barnkalas. Som rörde sig i höga kretsar av samhället. Bilden av clownen Gacy är riktigt obehaglig... troligen fick Stephen King sin bild av Clownen i "Det" härifrån. Vad Gacy gör mer än detta? Han mördar pojkarna. Sexuella mord. Gräver ner dem i sin källare. Hittar nya pojkar. Upprepar. Mycket omskriven och omsjungen för sina bestialiska mord. Flera filmer har gjorts.

2. Ed Gein. Egentligen kanske inte så mycket en seriemördare, men en riktigt sjuk jäkel. Har inspirerat till både Psycho och Motorsågsmassakern, såväl som mördaren i "När Lammen tystnar". Detta är klassisk skräck. Sjukare än de flesta. Brukade införskaffa fräscha kvinnolik genom att gräva upp nybegravda, så att han slapp mörda så mycket. Åt lite, sällskapade lite, och hade en klädkollektion som få kan visa upp. Vidrigare än Ed Gein blir det nästan inte.

1. Jack the Ripper. Förståss ohotad när det kommer till kritan. Mördade prostituerade i London under slutet av 1800-talet. Jack the Ripper var både bestialisk och gäckande. Skickade brev till polisen och hånade dem för deras inkompetens att inte finna honom. Aldrig funnen eller fälld. Spekulationerna i vem som var Jack the Ripper har fortsatt in på ett tredje århundrade, och det är väl en bedrift att ge Jack en varm applåd åt. Grattis till förstaplatsen!!

6 Comments:

Anonymous fjcc said...

Albert Fish är en av de jag reagerat på mest! ;)

3:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Charles Manson (och "familjen") värd att nämna

9:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ja, troligen sa det ar

10:12 PM  
Anonymous el angelito said...

ta dig en titt på Pedro Alonso López "monstret i anderna". verkar vara på fri fot...

8:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kom igen! Son of Sam? Verkligen? Ta hellre Zodiac för han gjorde ju i princip detsamma men kom undan med det.
Du missar Metal fang (Nikolai Dzhumagaliev),Kemper, Panzram, H.H. Holmes, Bundy (en av de mest kända s.m. av en anledning) Eller varför inte Mary Bell? (tekniskt sett inte en seriemördare, jag vet, men var elva när hon dödade två små barn och tros ha fortsatt om hon inte åkt fast)

2:53 PM  
Anonymous nina said...

Dennis Rader BTK, är en go snubbe som borde ha en självklar plats på listan.

10:21 AM  

Post a Comment

<< Home