Tuesday, November 14, 2006

Dagens musik:

Jag tror det var Steve Earle som påstod att han skulle ställa sig upp på Bob Dylans nattduksbord (eller nåt i den stilen) och deklamera att den bäste textförfattaren inom populärmusiken var Townes Van Zandt. Poängen givetvis att Dylan allmänt betraktas som den största, där Earle ville lyfta fram (den i Sverige relativt okända)Van Zandt.

Håller givetvis inte med Earle, men det lilla jag lyssnat på av Townes har gett mig fördjupad respekt för honom. Townes van Zandt verkade inom folk/country-musiken och kom från Texas. Han var aktiv mellan sent 60-tal till 90-tal. Van Zandt dog 1997.

Jag kan fortfarande ha lite svårt för den relativt breda Texas-accent Van Zandt drar sig med. Det är lite som när folk skyggar bakåt när de hör tyskar skrika. Lite samma konnotationer. Men kommer man förbi de fördomarna så är Van Zandts låtar befriande i sin poetiska särart. Van Zandt vrider och vänder på en förnimmelse och lyckas så gott som alltid finna perfekta uttryck för det och hans versmeter är fantastisk. Se bara ett utdrag ur en av hans kändaste låtar, "For the sake of the song":

"Nothin's what it seems,
maybe she'll start someday to realize
If she abandons her dreams
then all the words she can say
are only lies
When will she see
that to gain is only to lose
All that she offers me
are her chains,
I got to refuse
It's only to herself that she's lied
She likes to pretend
there's something that she should defend
with her pride
I don't intend
to stand her and be the friend
from whom she must hide
Maybe she just has to sing
for the sake of the song
Who do I think that I am to decide
that she's wrong"

En lyssning rekommenderas. Ge karln en chans.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home