Monday, October 16, 2006

100 höjdare!!

En fantastisk serie fick sitt slut ikväll. Sveriges skönaste människa korades i en helt absurd final. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har verkligen revolutionerat tv under sina år på kanal fem. Jag har många gånger uttryckt mig kritiskt mot deras lätt arroganta och besserwisseraktiga stil, deras fallenhet att slänga sig med engelska uttryck till höger och vänster som värsta fjortisarna. Men faktum kvarstår: De har utvecklat helt nya ramar för vad som kan kvalificeras som underhållning i tv. HELT NYA RAMAR.

Ikväll var det som sagt final i 100 höjdare, där Filip och Fredrik åkt Sverige runt och träffat kufar. Ibland har det tenderat bli lite för mycket skratt på människornas bekostnad, men ofta har Filip och Fredrik träffat rätt i tonen. Ikväll var det definitivt bästa avsnittet av alla. Programledarna hade en nedtonad roll och fokus var på gruppen människor som kvalificerat sig till finalen. Att få ihop dessa kufar från olika håll av landet till ett slott i sig är en bedrift.

Driften med dokusåpegenrén var mycket tydlig. Slottsreferensen kändes som pastisch på "Stjärnorna på slottet", tävlingsmomenten var hämtade från Expedition Robinson, och ett märkligt men jättekul val av inledningsmoment, som var rakt hämtat ur kanal fems egna och troligen bortglömda Mullvaden. Hysteriskt kul. Deltagarna placerades runt ett bord och skulle öppna kuvert, varav en innehöll en fjäder. Den skulle välja bort en konkurrent.

Golge Jacobsson var min favorit genom programmet. Karln är verkligen underbar. Livsbejakande, vältalig, frän. Sveriges kåtaste 77-åring är en fröjd att se. Flörtade vilt med enda kvinnliga deltagaren programmet igenom. Att ta med Sten "Taxi" Jonsson fast han egentligen inte skulle gått till final var också helt rätt. Varje scen med honom var en liten guldgruva. När han sitter uppe sent på kvällen när alla lagt sig och klipper ur ännu mer urklipp. Jag asgarvade. (Stens hobby är att klippa ur artiklar ur tidningar.) Det finns nåt väldigt neurotiskt i den store mannen.

Vinnare var den något försynta och förvirrade Björn Tådne, en bizarr musikteoretiker från ORust. Men här är den gamla klyschan sanning: de var alla vinnare. Det programserien visat, trots sina små brister och dipp i tempo och kvalité, är att grundprodukten är så annorlunda, så revolutionärt för tv-genren att de andra kanalerna inte har rådd att hamna mer på efterkälken. Framtiden tillhör inga marknadsstyrda koncept. Den tillhör kvasijournalistiken, intresset för den absurda humorn i vår tillvaro. TV kan göras hur intressant som helst. Hoppas TV4 med sitt kassa Hey Baberiba kommer till den insikten snart också.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Åh, jag kan inte annat än hålla med! Det var helt fantastiskt!

10:42 AM  

Post a Comment

<< Home