Tuesday, March 04, 2008

Kungamordet

Jo det går ju en rätt uppmärksammad tv-produktion i SVT nu vid det intrikata namnet Kungamordet. Mest spekulativt smaskens har det blivit i löpsedlarna med tanke på temat: kvinnomisshandel. Storyn i korthet är denna: sossarna förlorar valet, och statsministern har inte vett att avgå. Sakta planeras en palatskupp kring honom, där förre finansministern skulle bli partiledare. Problemet är att denna finansminister är en otäck psykopat (skickligt och oroväckande trovärdigt spelad av Reine Brynolfsson) och kvinnomisshandlare. Hans fru får ta törnen av valförlusten redan i del 1 om man säger så.

Det är Hanne Vibeke-Holst roman som ligger som grund till serien, den har jag inte läst. Ej heller sett uppföljaren Kronprinsessan. Del 1 och 2 var otäckt trovärdiga i sin skildring av mäns våld mot kvinnor och det tysta samförstånd som ingår i den sortens destruktiva relationer. Det var obehagligt på riktigt, något man sällan kan se på tv idag. Det trovärdiga accentuerades av suveränt skådespel av Marie Richardsson (som hustrun Linda) och redan nämnda Reine Brynolfsson (som psykopaten Gert).

Problemet började uppstå nånstans i avsnitt två. I avsnitt tre hade problemet tagit över serien och det kändes som man såg på nån slags sit com av extremt dåligt märke. In hade manusförfattarna vävt in en historia om hederskulturer och multi-kulti. Många scener var så skrattretande att det stramade väldigt mot de obehagliga scenerna av misshandel att man inte visste om man skulle skratta eller gråta (bokstavligen). Vidare hade man gjort partiledaren till en så stor tomte så att hans tal till partikamrater i del två råkade bli den roligaste scenen som hittills har visats i svensk tv 2008. Staplandes floskler som småbarn staplar lego gjorde han allt för att förstärka politkerföraktet. Det gick så långt att jag insåg att om jag haft de två att välja mellan hade nog till och med jag röstat borgerligt. I avsnitt tre fortsatte travestin och havererandet av en till början lovande serie med att invandrartjejen hamnade i säng med psykopaten (jo jävligt trovärdigt hör ni) varpå hennes bindgalna släktingar efter att hon avvärjt psyko-Gerts framfusighet försökte dränka henne till hora-rop. Helt plötsligt hade serien blivit en enda stor pekoral. Sorgligt SVT. Ska bli intressant att se upplösningen...

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nu ska vi väl inte kalla det att hon hamna i säng med psykopaten? Det var snarare ett våldtäcksförsök.... Och det är helt olika saker det.

10:07 AM  
Blogger Toni said...

Jo jo, men hon hade tagit sig halvvägs till säng med honom på egen vilja, det rättfärdigar iofs inte vad han gjorde, men inget rättfärdigar nåt han har gjort i serien hittills så det spelar ju ingen roll.

4:50 PM  

Post a Comment

<< Home