Monday, August 27, 2007

Regissör nr 20...

20. DW Griffith.

Vi tar oss tillbaka till stumfilmens tid igen. Det är svårt att föreställa sig de landvinningar med fotot som DW Griffith gjorde åt filmen. Sina cinematiska grepp bidrog till att fånga essänsen och det levande i det Griffith sökte skildra. Även så här långt senare kan man beröras av hans verk.

Även som producent var Griffith viktig. Tillsammans med bl.a. Charlie Chaplin och Douglas Fairbanks bildade han United Artists. Bland de viktigaste filmerna han regisserade hörde "En nations födelse" samt "Intolerance". Det är intressant att se "En nations födelse" inte minst för hans idealisering av Ku klux klan, vilket senare kritiker klandrat honom för. DW Griffith som hade lyckats med så mycket nytt när stumfilmen var marknadsledande förlorade hela sin ställning iom ljudfilmens uppkomst. Han blev snart bortglömd och förlorade sin ställning. Men här på listan finns han med än.

1 Comments:

Blogger Savela said...

Jag har tyvärr inte sett några filmer med Griffith ännu, men i min nyss påbörjade kurs i filmhistoria vet jag att det kommer bli både en och annan Griffithare... Det ska bli spännande att se var den här listan tar vägen!

3:27 AM  

Post a Comment

<< Home