Thursday, April 19, 2007

Plats nummer 3...

3. Abba / Björn/Benny

Det är ofrånkomligt att rangordna Abba speciellt långt ifrån toppen på en alltime-lista. Abba var och är en kulturinstitution i Sverige. De var inte särskilt populära i proggkretsar när de var aktiva, men de var alltid en nemesis, ett kommersialismens musikliv som var så främmande, så fel. Men om vi ska applicera en modern syn på det kan man också nämna saker som att ABBa är något som gjort Sverige känt i världen på ett populärt sätt, betydligt populärare än Bofors kanoner iaf.

Vidare är Abba ett exempel på fenomenal känsla för melodier. De hade två genier i spetsen. Björn Ulvaeus (Hotenanny singers ) och Benny Andersson (Hep stars) har tydligen sånt i generna på samma sätt som Beatles John Lennon och Paul McCartney. Bakom sig före Abba-tiden har de hits som Sunny girl och Cadillac. Bara en sån sak! På sätt och vis är de Sveriges motsvarighet till Beatles. Agneta och Ann-Frid skötte sångandet, en klassisk kvartett som bildades 1969 och som till en början lade sitt krut på att vinna schlagerfestivalen. 1974 lyckades målsättningen med "Waterloo" och projektet att vinna världen påbörjades.

Abba lyckades väl ändå hur petig man än är rätt så bra. Madonna snor slingor att använda i sina topphittar, kultstatusen växer enormt. Disco utan Abba känns bara fattig. Wikipedia anger dem som det sjätte mest kommersiellt framgångsrika genom tiderna. Bara såna som Micheal Jackson och Elvis PResley kommer före. Bara en sån sak. Jävla kommersialist-ABBA. Så kommunisterna i de gamla Knutna nävar och Nynningen fick rätt till slut iaf. När Björn och Benny numera sitter och skriver musikaler medan Anni-frid och Agneta isolerar sig från omvärlden har det bara bevisat att kapitalismen är ond. Men Abba är här för att stanna.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tjena Toni! Jag hittade din blogg via Theos hemsida. Vet inte om du kommer ihåg mig, men vi gick i parallelklass eller liknande i gymnasiet. Jag heter Erika och bodde i Hällefors. Kul att läsa din blogg. Ha det gott/Erika

10:22 AM  
Blogger Toni said...

ja det var ju jävligt kul Erika. Nu fick jag en liten deja vu... Men hur kontaktar jag dig då? Inte för att det är så stor chans att du svara på ett svar på ett svar på ett inlägg.. Hm.

4:35 PM  

Post a Comment

<< Home