Wednesday, November 28, 2007

Regissör nr 9...

9. Roman Polanski. Äntligen dags för en stor personlig favorit. I mina ögon är han min favoritregissör alla gånger. Få regissörer balanserar en privat humor med total kontroll över mediet i sig och temat därutöver. Roman Polanski hör till undantagen. Han får ses som Hitchcocks självklara efterträdare inom thrillergenren, det är ju där han gjort sig mest känd, även om han gjort andra filmer också. Men till 90 procent är det thrillers han gjort. Nästan samma totala kännedom om genren som Hitchcock hade bär han också med sig. Det är svårt att inte imponeras över det Polanski gjort.

En stor mästare som behärskar foto, ljud och manus perfekt, och inte sällan agerar i sina egna filmer. Sitt öde fick han utmätt i USA, om inte när Charles Mansons gäng hade ihjäl hans gravida hustru Sharon Tate 1969 så när han anklagades för att ha haft sex med en trettonåring. Sedan 1978 bor Polanski i Frankrike.

Till filmerna: Givetvis skall de stora mästerverken nämnas: Chinatown, Repulsion, Rosemarys baby, Cul-de-sac (hans kanske bästa film och en av världens bästa filmer), Fearless vampire killers (komiken är obetalbar!), The Tenant, Tess och inte minst den han till slut vann sin oscar för "Pianisten". Många mästerverk är det och resten av gänget är inte dåliga heller: i synnerhet debuten "Kniven i vattnet" håller hög klass. "Frantic" är väl sådär och "Pirates" är rätt medelmåttig. Men Polanski ska vi hylla!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home